WAT BOMEN ONS VERTELLEN…

GINKGO BILOBA
Over het algemeen kan de keuze van een boomsoort na lang onderzoek veel wetenswaardigheden vertellen, die het stuk interessant maken voor de lezers van de Nieuwsbrief van Zwolle Groenstad.

Deze keer wijken we daarvan af omdat minder bekend is over de boomkeuze van nu: de Japanse noteboom of, in het Latijn, de GINKGO (Biloba). De naam zegt het al: afkomstig uit China en Japan. Ze worden veel aangetroffen bij tempels. De Chinese naam luidt YIN KUO, wat ‘met zilveren vruchten’ betekent.

De oorsprong is al uit het quartaire tijdperk. In oude steenkoollagen heeft men rudimenten aangetroffen. De ginkgo is de énige soort in deze familie en de herkomst gaat terug tot het stenen tijdperk. Onvoorstelbaar dat we nu nog levende en gezonde exemplaren aantreffen.

De ginkgo is 2-huizig, dat wil zeggen dat de mannelijke en vrouwelijke bloemen op verschillende bomen groeien. Zelf heb ik nog nooit bloemen aangetroffen. De bladeren zijn heel bijzonder en uniek. Ze hebben a.h.w. een gespleten vorm. In het najaar kleuren ze prachtig geel.

De ginkgo groeit goed in een gesloten wegdek en de boom heeft een mooie vorm. In Zwolle hoeft u niet ver te reizen want hij is op veel plekken te zien, bijv. bij het winkelcentrum van Zwolle Zuid staat een groep op het pleintje achter Blokker.

Ziekten en aantastingen door insecten of parasieten heb ik nog nooit aangetroffen.

Ik zou zeggen: Houdt deze boomsoort goed in de gaten en wie weet vindt u ze zo interessant dat u een exemplaar tot herinneringsboom promoveert.

Gerard Mostert