WAT BOMEN ONS VERTELLEN………..

BOMEN MET VRUCHTEN die lekker zijn en gezond
Bij het bladeren in boeken over het Middellandse Zeegebied en over bomen met lekkere en gezonde vruchten, trof ik zo veel leuke en interessante informatie dat ik, bij het pellen van wat pistachenoten, dacht: “Dat is nou leuk voor onze lezers”. Lees met plezier.

VIJG – Ficus carica L.
Wist u dat de vrucht die Eva plukte geen appel was, maar een vijg? Zie Genesis 3:6-7. Vandaar dat in de kunst Adam en Eva na de zondeval met een vijgenblad worden afgebeeld. Rijpe, verse vijgen zijn niet alleen erg lekker maar ook gezond. Bij de oud-Egyptenaren werden ze als vruchtbaarheidssymbool aangemerkt. Een vijgenboom kan minstens 2x per jaar vruchten dragen. Was iemand in goeden doen dan gold het gezegde “Onder iemands wijnstok of vijgenboom zitten”. Dat gezegde sloeg op vrede of voorspoed. De bevruchting vindt plaats met behulp van een kleine galwesp. Zoiets moet ook wel, want de mannelijke en de vrouwelijke bloemen zitten niet op dezelfde boom. De vijg is, zoals dat heet, tweehuizig. Een waarschuwing: EET GEEN ONRIJPE VIJGEN WANT DIE ZIJN GIFTIG.
In de geschriften van de oud- Egyptenaren treffen we al recepten met vijgen aan, zoals pleisters tegen harde gezwellen en waterzucht, geroosterde vijgen tegen verstopping. Maar ook onze overgrootouders maakten, om de darmfunctie te regulieren, vijgenworst voor een lentekuur.
Kortom de vijgenboom is in de geschiedenis één van de allerbelangrijkste bomen.

OLIJF – Olea europaea L.
De olijf is haast net zo belangrijk als de vijg. Wie kent niet het verhaal van Noach en de Ark en de Zondvloed? Noach heeft toen het water zakte een duif losgelaten, die na zeven dagen terugkwam met een vers olijfblad in de snavel, wat betekende dat de aarde weer bewoond kon worden. Genesis 8:10-11. Het is bij vele volkeren tot aan de dag van vandaag ook het symbool van vrede en geluk geworden.
In Griekenland werd vanouds bij de Olympische spelen de winnaar een kroon opgezet van olijventakjes met blad.
De olijf is afkomstig uit Azië. Het is een langzame groeier. Men vindt nog wel exemplaren die meer dan duizend jaar oud zijn en toch nog vruchten dragen. Ze kunnen wel 7 meter hoog worden. Als men ze omhakt spruiten de wortels weer uit. Een grote boom kan wel 500 kg olijven opleveren. Het zijn karakteristieke bomen met een knoestig uiterlijk en een mooie groengrijze bast. Elk dorp heeft of had zijn eigen olijfgaard, meestal omgeven door een stekelige haag om indringers te weren. De welgestelden hadden in de gaard tevens amandelen, noten en pistachebomen geplant. De olijven worden zowel rauw als gekonfijt gegeten. De meeste worden tot olijfolie geperst. De fijnste olie krijgt men als ze koudgeperst wordt. Daarnaast dient de olie ook als brandstof in lampen voor verlichting. Na de persing worden de resten tot lijnkoeken voor het vee geperst. Kortom, wat zou men moeten beginnen als er geen olijfbomen meer zijn? Dat geldt ook voor ons en onze gezondheid. Van oudsher wordt olijfolie gebruikt als middel bij onvoldoende werking van de lever, galstenen en tegen wormen.
Daarnaast wordt het in combinatie met biologische kruiden zoals Arnica montana L.(Valkruid) gebruikt voor het sneller helen van wonden en met Sint Jansolie tegen depressie en neerslachtigheid. Samen met verse bloemen van het Sint Janskruid een uitmuntend middel tegen hoofd- en aangezichtspijn. Olijfolie samen met geroosterde vijgen als laxeermiddel. Olijfolie helpt ook nog tegen roos en is een haargroeimiddel.

AMANDELEN – Amygdalis communis of ook wel Prunus dulcis
Toen Abraham met zijn familie vanuit zijn thuisoord Ur aan de Eufraat naar Kanaän vertrok, heeft hij de amandelboom meegebracht. Thans treft men deze boom over de hele wereld aan. Ze waren zo kostbaar dat je ze kan vergelijken met edelstenen, of kostbare specerijen. Er bestaan zoete en bittere amandelen. Met de bittere moet men oppassen omdat die een kleine hoeveelheid blauwzuur bevatten. Dat is schadelijk voor de gezondheid.
Hij bloeit met prachtige roze bloemen. Hij behoort tot de vroegst bloeiende houtige gewassen.
De amandel is het symbool van de ontwakende lente. De vruchten zijn in september rijp, het is een steenvrucht. De kern wordt verwerkt tot amandelspijs. Een goede kerstkrans is gevuld met spijs van de zoete amandel. Voor onze gezondheid levert de amandel een middel tegen diarree, is licht stoppend en helpt tegen spijsverteringsstoornissen.
Tandvlees problemen? Gewoon kauwen op amandelen en het papje zo lang mogelijk in de mond houden. Amandelolie is zenuwversterkend. Elke dag een halve theelepel.
Slaapproblemen? Amandelolie roeren met water, dit is de zgn. amandelmelk.
Brandend maagzuur? Kauw op amandelen, het is dan tevens goed voor het tandvlees.
Gevoelige huid? Tweemaal per dag met een stevige massage inwrijven met amandelolie. Uw uiterlijk en verschijning ziet eruit als herboren.

PISTACHENOOT – Pistacia vera L.
De noot behoort tot de familie van de Pistaciaceae. Hierbij hoort ook de Terpentijnboom- P terrebinthus L. en de Mastiekboom – P. lenticus L. Deze is bekend om de eigenschap om alles aan elkaar te kleven en voor het maken van kauwgom. Beide bomen hebben geen eetbare vruchten vandaar dat ik er nu niet over schrijf. De pistachenootjes zijn bekend over de hele wereld als een kostbaar en heerlijk voedingsgewas met hoge economische waarde. De boom kan wel 7 m hoog worden. De nootjes worden niet alleen gegeten maar ook gebruikt in de patisserie. De bomen worden opgekweekt uit zaad, het duurt ongeveer 7 a 10 jaar voor ze vrucht dragen. In Californië zijn enorme pistacheplantages aangelegd. In Amerika bedraagt de productie meer dan 50 miljoen kg. De oorsprong van de noot is in de droge delen van het laaggebergte van Afghanistan. Het behoorde tot de kostbaarste en fijne voedingsgewassen, het werd met karavanen naar Israel vervoerd. In Genesis 43:11 wordt beschreven hoe kostbaar het in die tijd was.

Het is de hoogste tijd om een punt achter deze opsomming te zetten. Ik heb het nog niet gehad over de granaatappel en de dadel die toch ook heel lekker en gezond zijn. En de eik dan? In ieder geval levert de kurkeik het materiaal om de wijn goed te bewaren om bij een feestelijke maaltijd te ontkurken.

Ik hoop dat u van dit verhaal evenveel genoten hebt als van het eten van alle heerlijke vruchten.

Santé, blijf gezond. Gerard Mostert