Groene stadswandeling in de Zwolse binnenstad, tussen boom en bastion

 

Deze groene stadswandeling voert door de historische binnenstad van Zwolle en laat zien hoe de geschiedenis van Zwolle, de bomen en beplanting in de binnenstad door de eeuwen heen met elkaar verweven zijn.

Uw gids is Ben Dijsselhof, 40 jaar werkzaam geweest in het Zwolse Openbare Groen! 

De wandeling is gratis, een bijdrage aan onze stichting wordt natuurlijk wel op prijs gesteld.

Korte samenvatting van de wandelroute

We beginnen in Park Eekhout met uitleg over de historie en de beplanting
Klik hier voor de geschiedenis van het park.

Vervolgens verlaten we het park via de hoofdingang steken we over naar de Nieuwe Havenbrug richting  de Potgietersingel met uitleg over historie en beplanting in het Park Potgieter.
Via de Sassenpoort en het van Nahuysplein lopen we langs de Wilhelminasingel en het Ter Pelkwijkpark en bezoeken de Genverberg.

Daarna lopen we door de Kerkstraat, over de Diezerpoortenbrug en gaan via de  Diezerpoortenplas rechtsaf de Badhuiswal op waar stilgestaan wordt bij de historie en beplanting van dit gebied.
We steken daarna over naar de Menno van Coehoornsinel, het Noordereiland en het Nijkerkenbolwerk met eveneens uitleg over de historie en de beplanting. Op onze tocht passeren wij de Tanerij en theater de Spiegel, het Flevohuis en het voormalige Huis van Bewaring.

Wij vervolgen onze tocht via de Dijkstraat en gaan over de Vispoortenbrug naar de Buitenkant. We passeren het Rode Torenplein en hebben uitzicht op de Hofvlietvilla en gaan verder richting Waterstraat met het Aldo van Eijckplan.  hier bezoeken wij het plantsoen ‘Onder de Bogen’ dat vol verrassingen zit.

Daarna lopen we richting Aaplein  en Meerminnenplein met ondergrondse waterberging en bereiken het Broerencomplex.                             
Doorlopen langs Stadsmuur Pletterstraat met uitleg over  historie en beplanting  en via de Diezerstraat en Korte Smeden naar het Pestengasthuis.
We lopen door de Nieuwstraat naar het Gasthuisplein en gaan linksaf richting Nieuwe markt. Via het Bethlehemskerkplein en de Lombardsteeg (moet zijn Kapelsteeg, daar staat de kastanje van 1929) naar de Goudsteeg waarna we via de Fratersteeg  naar het Grote Kerkplein lopen.
Door de Luttekestraat bereiken we de Grote Markt en de Melkmarkt  en steken over naar het Maagjesbolwerk waar we aande achterzijde langs het water naar de Eekwal lopen.
Vervolgens lopen we terug naar Park Eekhout en beeindigen onze wandeling.

De totale wandeling beslaat ca 5 km en duurt 2 uur.

Vul het onderstaande formulier in om je aan te melden!

Aanmelding voor de groene stadswandeling in de binnenstad van Zwolle

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ