Kent u deze boom?

Kent u deze boom?

De wijsheid van het verleden schenkt inzicht en kracht aan de toekomst…
Deze gewone beuk, Fagus Sylvatica, staat aan de Potgieterssingel. De beuk slaat een brug naar het verleden en roept herinneringen op. De beuk is de koning die in het bos aan de zijde van “koning eik” staat en heeft een uitgesproken vrouwelijk karakter. Ondanks dat haar hout zeer sterk is, heeft zij een kwetsbare, voor zonlicht zeer gevoelige, zachte en dunne schors. Om zichzelf te beschermen heeft zij daarom een dicht bladerdak waar bijna geen (zon)licht doorheen dringt. Er zijn maar weinig bomen die zo’n dicht bladerdak hebben en zich zo goed weten te beschermen als de beuk.
Doordat de kastanjeboom naast de beuk aan de Potgieterssingel is gekapt en zij geen takken aan die zijde heeft kunnen ontwikkelen, is de beuk goed ingepakt om haar schors te beschermen tegen het licht.

Sprookjes, mythen, legenden en rituele gebruiken van de beuk
De Germanen beschouwden de beuk als een gewijde boom en sneden Runenstaafjes uit zijn hout.
De Romeinen vereerden de beuk en zien haar als een “portafortuna”: een geluksbrenger; ze gebruiken het beukenhout om offervaten mee te maken.
Bij de Grieken was de beuk nauwelijks bekend; hun “Phegos” (latijn: Fagus = Beuk) was eigenlijk een eikensoort.
Dorre beukenblaadjes staan ook bekend als “heksengeld’’, waarmee heksen bepaalde diensten betaalden.

Krachten en kwaliteiten
Helende eigenschappen (lichamelijk): antiseptisch, verkoelend, kalmerend.
Lichamelijke indicatie: eczeem, huidziekten, luchtwegen.

Opmerkelijk
Niet teveel beukennootjes eten! In de nootjes (zaadjes) zit een giftige stof die ook niet door verhitting (bakken of poffen) vernietigd wordt.

Bron: De spirituele kracht van bomen (Petra Sonnenberg)