Verkiezing van de mooiste boom in een Zwolse tuin

De verkiezing heeft plaatsgevonden en de winnaar is bekend!

Het is Roelie Valkenier met een prachtige rode beuk in haar tuin.
Lees hieronder waarom en hoe de jury tot een oordeel is gekomen!

Het verhaal van Roelie:
 
“Onder deze mooie grote rode beuk wonen wij met 20 mensen samen in een woongroep in hartje Zwolle. Onze rode beuk is één van de dikste bomen van Zwolle, en een eyecatcher voor een ieder die het centrum van Zwolle binnenkomt. Z’n rode bladerdak prijkt hoog boven de andere bomen uit, en tekent het plaatje van het centrum van Zwolle nabij de Sassenpoort. Als woongroep delen we samen lief en leed onder de weidse takken van de rode beuk, we wonen er met 8 kinderen, 4 jongeren, en 8 volwassenen. We zijn goede buren voor elkaar, staan voor elkaar klaar, maken plezier en delen een stukje van ons leven. Met als doel dat de jongeren na een aantal seizoenen kunnen uitvliegen, met een heleboel warme herinneringen aan het leven onder de rode beuk.. In de zomer een bron van schaduw, in de herfst eindeloos veel blaadjes vegen, in de winter een prachtig silhouet en in de lente kijken we uit naar de blaadjes die zich voorzichtig ontvouwen…

En niet alleen Roelie heeft deze boom genomineerd. Ook Bernadet vd Veen (bekend van ErUit) is onder de indruk van deze boom en heeft de boom met een verhaal genomineerd:

 
Mijn mooiste boom (nouja … misschien beter de boom met het meest verrassende verhaal (dat ik ken dan he)) is de gigantische rode beuk die staat in de tuin van Koestraat 36. Net zo mooi en bijzonder als de bewoners van het huis zelf! 
Ooit wees een stadsgids mij op deze boom: “Bernadet, dit moet je zien! Volgens mij is deze nog dikker dan die plataan bij de herensociëteit!”
Nou toen moest ik natuurlijk wel gaan kijken. Wat moest dit wel niet voor gigant zijn! Dus ik contact zoeken met Roelie Valkenier die op de Koestraat 36C woont en uitgelegd dat ik als bomenliefhebber toch wel heel graag een keer in de tuin zou willen kijken. En dat mocht gelukkig. 
Ik werd niet teleurgesteld. Wat een ding joh! Een enorme ‘olifantspoot’! Ik natuurlijk direct met het meetlint in de weer maar helaas … hij haalde het net niet vergeleken met de plataan. Scheelde denk ik een centimetertje of 10. Maar wat een gaaf ding zeg! Heel bijzonder. Ik zou de boom graag nomineren. Niet alleen omdat het een bijzondere boom is, maar omdat ik het de bewoners ook zo gun dat iemand eens goed naar deze enorme beuk kijkt om hem zo lang mogelijk te behouden. Voor de bewoners en voor alle Zwollenaren die de enorme kruin van de boom vanaf de Potgietersingel zo mooi kunnen zien! 

Het juryrapport:
De jury heeft met veel genoegen de vele inzendingen bekeken en gelezen. Wat een prachtige verhalen over mooie bomen werden er ingezonden. Fantastisch te ervaren dat veel Zwollenaren hun boom in eigen tuin koesteren en bewonderen en dat bomen een belangrijke rol spelen in de dagelijkse beleving. Wij willen iedereen hartelijk bedanken voor hun bijdrage.

Hoewel alle bomen natuurlijk bijzonder zijn, hebben wij de rode beuk aan de Koestraat als mooiste boom in een Zwolse tuin uitverkoren. De enorme kruin van deze beuk is heel goed zichtbaar als je over de Sassenpoorterbrug het centrum binnenkomt. De beuk staat in de tuin van Roelie Valkenier. Roelie woont met 20 anderen in een woongroep in hartje Zwolle en het leven van deze gemeenschap speelt zich mede af onder deze boom. Wat wij zo mooi vinden aan haar verhaal, is dat meerdere generaties zich verbonden voelen met de beuk. De bewoners laten zien, hoe waardevol het is een boom oud te laten worden in je tuin.

Aldus de jury,
– Harry Pierik, tuinontwerper 
– Adriaan Mosterman, stadshovenier Zwolle 
– Reina Gorlee, bestuurslid Stichting Zwolle Groenstad en fervent bomenliefhebster

En dit is de uitverkoren boom:

Wat viel er te winnen?
– Een herinneringsboom in het Westerveldse Bos met tekst naar keuze
– Een check- up en evt. snoeibeurt van de boom door twee gespecialiseerde boomverzorgers – Freerk Oldenburger en Theo Katerberg.
– Een Tree-tag / boomlabel voor de winnende boom (zie hieronder)

Klik hier om alle inzendingen te bekijken!

Wat zijn Tree-tags, of in het Nederlands boomlabels?
Dit zijn duurzaam geproduceerde posters die aan een boom worden bevestigd en vertellen hoe belangrijk de bomen zijn voor mens en omgeving.
Op de posters staat informatie, bijvoorbeeld over hoeveel luchtvervuiling de boom afvangt en hoeveel zuurstof de boom levert. Ook houden bomen regenwater vast en helpen de temperatuur in steden leefbaar te houden.