Zwolle Groenstad organiseert de VERKIEZING van de mooiste boom in een Zwolse tuin

Welke Zwollenaar heeft in zijn voor- of achtertuin een boom staan die hij of zij het mooiste vindt? En wat vind jij bijzonder aan de boom in jouw tuin? En dan wordt b.v. niet de grootste, de boom met de meeste bloesem of met de meest welgevormde takken bedoeld. Dat kan natuurlijk wel, maar het gaat ons meer om weer te geven welk gevoel de boom bij iemand oproept, welke herinneringen komen boven. Waarom is dit nu voor jou de mooiste boom?

 • Omdat het een boom is die nog geplant werd door….
 • Of omdat er geen boompje zo mooi verkleurt als….
 • Of gewoon omdat……..

Van 15 mei tot en met 15 juni organiseert Zwolle Groenstad de verkiezing van de mooiste boom in een tuin in Zwolle. Een speciale jury kiest uit alle inzendingen de mooiste boom van Zwolle. Maak een sprekende foto van jouw boom en schrijf er een tekst bij van maximaal 250 woorden waarin je boom tot leven komt. Geef duidelijk aan waar de boom staat.   

Meedoen kan op twee manieren

 1. Schrijf je in via het formulier op de website van Zwolle Groenstad en beschrijf in 250 woorden wat in jouw ogen de boom tot de mooiste boom maakt en stuur een foto mee.
 2. Een andere mogelijkheid is via het mailadres: mooisteboomzwollegroenstad@gmail.com
  Beschrijf in max 250 woorden wat jouw boom zo bijzonder maakt, upload je mooiste foto als bijlage en vergeet niet om je naam, adres en locatie van de boom te vermelden

De wedstrijd gaat op 15 mei van start, aanmeldingen kunnen worden ingestuurd tot 15 juni. Hopelijk biedt deze periode voldoende tijd en gelegenheid om de boom op z’n mooist te fotograferen.

En heb je zelf geen boom in je tuin of helemaal geen tuin?
Dan is het ook mogelijk om de boom van iemand anders te nomineren, uiteraard alleen met toestemming van de eigenaar!  Als die boom wint, krijgt de eigenaar van de boom de prijs.

Als je meedoet, ga je akkoord met het wedstrijdreglement

 • Alleen inwoners van de gemeente Zwolle (alle leeftijden) mogen meedoen aan deze verkiezing. 
 • Alleen bomen op grondgebied van de gemeente Zwolle dingen mee naar de titel.
 • Indien de inzender zelf geen tuin heeft en de boom op het terrein van een private eigenaar staat moet deze akkoord zijn met de aanmelding
 • Alleen inzendingen die wij hebben ontvangen tussen 15 mei en 15 juni, op één van de twee hierboven vermelde manieren, dingen mee naar de titel Mooiste boom in een tuin van Zwolle 2021.
 • Je verklaart dat jij de foto zelf hebt gemaakt en dat er op de foto en op het verhaal geen auteursrechten rusten. 
 • Je gaat ermee akkoord dat wij jouw inzending publiceren en jouw foto gebruiken.
 • Je accepteert de keuze van de onafhankelijke jury. De jury hanteert vooral de volgende criteria: “Het overwegende criterium voor de wedstrijd is het verhaal achter de boom; hierbij zal de jury zich laten inspireren door het karakter en de esthetiek van de boom, zijn plaats in de omgeving, in de gemeenschap en het lokale leven (zijn maatschappelijke, historische, symbolische waarde). De ecologische functies van de boom zullen ook in overweging worden genomen.

De jury bestaat uit:
– Harry Pierik, tuinontwerper 
– Adriaan Mosterman, stadshovenier Zwolle 
– Reina Gorlee, bestuurslid Stichting Zwolle Groenstad en fervent bomenliefhebster

Wat valt er te winnen?
– Een herinneringsboom in het Westerveldse Bos met tekst naar keuze
– Een check- up en evt. snoeibeurt van de boom door twee gespecialiseerde boomverzorgers – Freerk Oldenburger en Theo Katerberg.
– Een Tree-tag / boomlabel voor de winnende boom (zie hieronder)

Wat zijn Tree-tags, of in het Nederlands boomlabels?
Dit zijn duurzaam geproduceerde posters die aan een boom worden bevestigd en vertellen hoe belangrijk de bomen zijn voor mens en omgeving.
Op de posters staat informatie, bijvoorbeeld over hoeveel luchtvervuiling de boom afvangt en hoeveel zuurstof de boom levert. Ook houden bomen regenwater vast en helpen de temperatuur in steden leefbaar te houden.

Vul hieronder het deelname formulier in!

Mooiste boom in een Zwolse tuin